Waarom HR aan de directietafel hoort

door

HR. Naar mijn mening een van de belangrijkste afdelingen van een bedrijf. Ietwat oneerbiedig een staff-functie genoemd, maar HR zie ik als een organisatie-bewaker. En dan bedoel ik HR goed gedaan hè. Geen veredelde salarisadministratie met ergens iemand met een managerstitel omdat er ondertussen meer dan 2 personen zitten.

De rol van stevig HR

Ik heb het over een stevig HR. Een die functiehuizen bouwt, een knappe onboarding aanbiedt, die begeleiding en hulp biedt bij doorstroom van functies. Die op de hoogte is van trends binnen het vakgebied en durft te innoveren. Die HR-instrumenten niet alleen in gebruik neemt, maar ook de rest van de organisatie meeneemt (en het niet alleen dropt op een gedeelde schijf). Een HR-afdeling die niet alleen ondersteunt en adviseert, maar een standpunt durft in te nemen en constructief kritisch is. Die iets anders wil dan enkel 2x per jaar (vaak slecht uitgevoerde) functionerings- en beoordelingsgesprekken met dito verslaglegging. Die een ‘echt’ gesprek wil voeren in plaats van een ‘goed’ gesprek. Want ja, wie definieert immers wat goed is?

Het kantelpunt in leiderschap

En hier is dat kantelpunt. Want nu gaat het ineens tellen hóe je dingen zegt en doet. Of je mensen ‘meekrijgt’. Of je weet te leiden in plaats van zenden en sturen. En als je zo dapper bent om toe te geven dat dit best een pittige nieuwe rol is, dan is er hopelijk een cursus managementvaardigheden. Hierin leer je de basisvaardigheden zoals motiveren, delegeren, instrueren, complimenteren, stimuleren, corrigeren en nog wat. Eigenlijk alles wat op -eren eindigt. Heel nuttig. En vaak heel nodig. Aanvoerder zijn vraagt immers een heel ander setje skills dan een uitvoerder zijn.

Strategisch HR

Ik bedoel ook strategisch HR. Eentje die de organisatorische doelen koppelt aan de cultuur van het bedrijf. De afdeling die de kernwaarden door vertaalt naar concreet gewenst gedrag en hiermee de interne gedragscode helder en transparant maakt voor iedereen. De afdeling die deze gedragscode durft op te volgen en zowel naar boven als naar beneden als hulpmiddel fungeert in het morele kompas. De afdeling die zich niet laat (ver-)leiden door politiek verkeer en een leidende andere mening durft te hebben. Een mening die een duurzame en lange termijn weg volgt voor het interne menselijke kapitaal met oog voor de commerciële en financiële doelen.

Geen soft of verzorgend clubje

En begrijp me niet verkeerd. Dit is geen soft of verzorgend clubje. Deze afdeling durft, spreekt uit, spreekt aan en is een voorbeeld in integriteit, verbinding én resultaat. En dat is HR goed gedaan. En zo zou HR aan de directietafel moeten zitten. Aan elke tafel trouwens.